18 februari 2022

Fokus Groesbeek Drulse Beek bestaat 10 jaar

Mensen met fysieke beperking kunnen al 10 jaar hun eigen leven leiden in Groesbeek

Al bijna tien jaar kunnen mensen met een fysieke beperking in Groesbeek een eigen en vrij leven leiden, in een volledig aangepaste Fokuswoning, die ze huren van woningcorporatie Oosterpoort. Het Fokusproject Groesbeek Drulse Beek bestaat op 1 maart namelijk 10 jaar! Daarmee is het één van de jongste Fokusprojecten in Nederland. De 18 Fokuscliënten wonen zelfstandig en kunnen 24/7 een beroep doen op assistentie door medewerkers van Fokus. Zo kunnen ze in alle vrijheid zelf de regie over hun leven voeren. Later in maart hopen medewerkers en cliënten met een feestelijke borrel stil te staan bij het jubileum.

 

Vrijheid en gewoon leven voor mensen met een fysieke beperking, dat is waar Fokus voor staat. Dat doet Fokus door het verlenen van assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) in en om de Fokuswoning. Dit zijn aangepaste woningen die verspreid in de woonwijk liggen. Fokus verleent de assistentie vanuit een in de nabijheid gevestigde ADL-eenheid (hulppost). Verspreid over Nederland zijn er 1400 Fokuswoningen in 98 Fokusprojecten. En één daarvan is dus in Groesbeek te vinden.

 

Fokus Groesbeek Drulse Beek bestaat uit 17 aangepaste woningen van Oosterpoort. Het zijn veertien driekamerappartementen en drie vierkamerappartementen. De woningen zijn ruim en licht en beschikken over veel bergruimte. De energie wordt deels opgewekt door zonnecollectoren. Van de 18 cliënten wonen er tien al vanaf het begin in Groesbeek. Cliënten zijn divers in leeftijd en achtergrond en wonen alleen, met partner of gezin.

 

Cliënt Gerrie over Fokus: ‘Fokus betekent voor mij vrijheid. Door de assistentieverlening van de ADL’ers kan ik een redelijk normaal leven leiden. Zij doen de dingen voor mij die ik zelf niet kan of die mij te veel energie kosten. Dit gebeurt op de momenten die mij het beste uitkomen en dat is fijn. Van de ADL’ers hoor ik dat zij de manier van werken bij Fokus relaxed vinden en als cliënt merk ik dat ook’.

 

De dagelijkse zorg aan de cliënten wordt op afroep en aanwijzing verleend. Op een moment dat de cliënt assistentie nodig heeft, geeft hij dat aan via het alarm-intercomsysteem. Dat kan 24 uur per dag en zeven dagen per week. De assistentie wordt verleend door een enthousiast en divers team van ADL-assistenten. Zo zijn begin dit jaar nog een student (bijbaan) en carrièreswitcher gestart. Om bij Fokus te kunnen werken heb je geen vooropleiding in de zorg nodig. Fokus verzorgt een interne opleiding. In een vlog vertelden de ADL’ers Tessie en Susan vorig jaar over hun werk in Groesbeek.

 

ADL’ers Susan en Heidi over hun werk: ‘Het geeft voldoening om er iedere dag weer voor te kunnen zorgen dat mensen met een fysieke beperking hun dag kunnen indelen zoals zij zelf willen. Wil hij uitslapen? Geen probleem. We komen alleen wanneer een cliënt oproept. De assistentie kan bestaan uit een kopje thee tot aan de volledige ochtendzorg, waarbij je soms drie uur bij één cliënt bent. En dat alles op aanwijzing én op het tempo van de cliënt’.

 

Het jubileum wordt – indien corona het toelaat – op 24 maart met een feestelijke borrel voor medewerkers en cliënten in verenigingsgebouw De Sleutels in Groesbeek gevierd.

 

 

 

Meer nieuws