Het Fokusproject en de Fokuswoning

Een Fokusproject bestaat uit 12 tot 20 Fokuswoningen. De aangepaste, gelijkvloerse huurwoningen zijn eigendom van een woningcorporatie. De woningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw en zijn van buiten niet als Fokuswoning herkenbaar.

 

Verspreid over Nederland zijn er bijna honderd Fokusprojecten, met ongeveer 1400 Fokuswoningen. Elk Fokusproject heeft een centrale hulppost: de ADL-eenheid, van waaruit ADL-assistentie wordt geleverd. De cliënt kan die assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen 24 uur per dag en 7 dagen per week oproepen. Alle woningen zijn via een alarm-intercomsysteem rechtstreeks verbonden met de ADL-eenheid. De ADL-eenheid ligt in de direct nabijheid. De assistentie is dus altijd in de buurt!

 

Een Fokuswoning is een aangepaste, rolstoeldoorgankelijke en gelijkvloerse woning met extra oppervlakte. Er zijn diverse Fokuswoningen, bijvoorbeeld een eengezinswoning of een woning in een appartementencomplex. De woningen hebben meestal drie of vier kamers, zodat cliënten er ook met partner, gezin of een huisdier kunnen wonen. De woningen zijn standaard voorzien van een aantal aanpassingen. Je betaalt de huur van een Fokuswoning aan de woningcorporatie. Ondanks de extra vloeroppervlakte betalen cliënten de reguliere huur.