27 oktober 2014

Fokus organiseert op maandag 24 november aanstaande een congres over eigen regie in de zorg, in de Fokker terminal in Den Haag. Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, adviseurs en verwijzers in de zorgsector. Het congres is gratis toegankelijk. Inschrijven kan op www.fokuszorgcongres.nl.

 

'Eigen regie’ is een veel gebruikt begrip in de discussies over de zorg in Nederland. Maar wat is eigen regie? En wat is er voor nodig om eigen regie in de zorg echt waar te kunnen maken? Hoe ver kan eigen regie  gaan? En is eigen regie de basis, het doel of een middel in de zorg? Dat is het onderwerp van het congres ‘de regie in eigen hand!’. Om 12.00 uur wordt een lunchbuffet geserveerd, waarna het programma om 13.00 uur begint. Omstreeks 16.45 uur start een afsluitende netwerkborrel.

 

Het congres op 24 november wordt geopend door Otwin van Dijk, Tweede Kamerlid namens de PvdA. Van Dijk zal in zijn inleiding ingaan op eigen regie in de zorg in relatie tot het overheidsbeleid. Daarna volgt een videobijdrage van Phillipe Pozzo di Borgo, ‘de man achter’ het verhaal van de bekende film Intouchables. Onder de titel ‘welcome to the machine’ gaat Jacqueline Kool vervolgens in op de vraag of mensen met een beperking zelf hun leven mogen leiden. Kool is zelfstandig adviseur en publicist op het terrein van beeldvorming en participatie van mensen met een beperking. Na Kool volgen vier korte zogenoemde powersessies, waarin vanuit verschillende invalshoeken naar het thema ‘eigen regie’ wordt gekeken. Hierbij wordt de interactie met de mensen in de zaal gezocht. De powersessies worden verzorgd door programmadirecteur gehandicaptenzorg Lucie Claessen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, lector klantperspectief in ondersteuning en zorg Lineke Verkooijen van Hogeschool Windesheim Flevoland, consultant en publicist Tom de Haas en wethouder zorg en welzijn Lenie Scholten van de gemeente Eindhoven.  Het congres wordt afgesloten met een ronde tafeldiscussie met alle sprekers, ervaringsdeskundige en Fokuscliënt Sandra Wieringa én de aanwezigen in de zaal. Als dagvoorzitter fungeert journaliste Eveline Brandt.

 

Fokus staat met het congres stil bij het feit dat ze al veertig jaar eigen regie  mogelijk maakt voor mensen met een ernstige fysieke beperking. Fokus ontstond in 1974 in Nederland, waarna in 1979 het allereerste Fokusproject van start ging in Almere Haven. Een project bestaat uit twaalf tot twintig aangepaste woningen die gehuurd worden bij een woningcorporatie. De woningen staan op korte afstand van een hulppost (de ADL-eenheid), verspreid tussen andere woningen in een woonwijk. Vanuit de ADL-eenheid verlenen de ADL-assistenten van Fokus assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Bijvoorbeeld bij lichamelijke verzorging, eten en drinken. De cliënt roept de assistentie op wanneer hij/zij deze nodig heeft en geeft zelf aanwijzingen over wat er moet gebeuren. De assistentie is 24 uur per dag, 7 dagen per week oproepbaar. Op deze manier voert de cliënt in alle vrijheid zelf de regie over zijn of haar leven. Fokuswoningen zijn bestemd voor mensen met een ernstige fysieke beperking die met hulp van Fokus geheel zelfstandig en in alle vrijheid kunnen wonen en leven.

 

 

 

Meer nieuws