Woningtoewijzing

Hoe komt u in aanmerking voor een woning?

U komt in aanmerking voor een Fokuswoning als u staat ingeschreven op de wachtlijst voor een Fokuswoning en voldoet aan de voorwaarden.

 

Indien u staat ingeschreven op de wachtlijst kunt u via deze site direct reageren op beschikbare woningen.

 

Er kunnen meerdere belangstellenden zijn. Wij kijken dan wie van de geïnteresseerden als eerste in aanmerking komt. Meestal is dat op basis van uw inschrijfdatum op de wachtlijst van Fokus. Een uitzondering hierop is dat huishoudens met twee of meer personen voorrang krijgen op woningen met vier kamers.

 

De woningbezichtiging

Als u heeft gereageerd op een beschikbare woning en u komt als eerste in aanmerking, neemt een medewerker van Fokus contact met u op, om een afspraak te maken voor de woningbezichtiging. Meestal is de woningcorporatie hierbij aanwezig. U geeft daarna aan of u de woning wilt huren. Als u van de woning afziet, neemt een medewerker van Fokus contact op met de volgende kandidaat voor de woning.

 

Het intakegesprek

Als u na afloop van de bezichtiging aangeeft de woning te willen huren, zal een medewerker van Fokus een afspraak met u maken voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt nog eens gekeken of Fokus u kan bieden wat u aan assistentie nodig heeft en of u voldoende sociaal zelfredzaam bent. Mocht dit tijdens het gesprek niet voldoende duidelijk worden, dan heeft Fokus in overleg met u soms informatie nodig van uw huisarts of specialist.

 

Ook wordt samen met u gekeken welke aanpassingen en voorzieningen in de woning nodig zijn. Als alles in orde is, sluit Fokus een dienstverleningsovereenkomst met u en vraagt Fokus in overleg met u een indicatie voor ADL-assistentie aan bij het Centrum voor indicatiestelling zorg (CIZ). Klik hier voor de algemene voorwaarden van Fokus die horen bij de dienstverleningsovereenkomst.

 

De huurovereenkomst

Na afloop van het intakegesprek informeert Fokus de woningcorporatie of u de woning kunt huren. Vervolgens neemt de woningcorporatie contact met u op voor het tekenen van de huurovereenkomst.

 

Wat moet u verder regelen?

Als u de huurovereenkomst heeft ondertekend, kunt u woningaanpassingen en losse hulpmiddelen aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente waar u gaat wonen. U kunt in een aantal gevallen een vergoeding voor verhuis- en inrichtingskosten aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente waar u nu woont. Huurtoeslag kunt u aanvragen bij de belastingdienst.

 

De ADL-assistentie

Een medewerker van het project zal een afspraak met u maken om uitleg te geven over het alarm-intercomsysteem, en met u te bespreken wanneer u wilt verhuizen en ADL-assistentie wilt oproepen van Fokus.