Door Jeroen Lambriks (bestuurder Fokus)

 

De anderhalve-meter-samenleving

We zijn de afgelopen weken veel nieuwe woorden en begrippen rijker geworden in Nederland. ‘Corona is niet mijn ding’ (ik mag ’m gewoon niet), maar dat zal voor iedereen gelden. Wat dacht je verder van woorden als ‘hoestschaamte’, ‘intelligente lockdown’, ‘sociale distantie’, ‘anderhalve-meter-samenleving’ en de mooiste is natuurlijk ‘zorgapplaus’. De zorgmedewerkers (en daar horen de ADL-assistenten van Fokus bij) zijn de nieuwe ridders van deze tijd. We praten over ‘aan de frontlinie’. BN-ers hebben afgedaan, de zorg is ‘hot’. En dat is mooi. De aanleiding voor deze erkenning is vreselijk, maar heel de wereld voelt en beleeft hoe belangrijk gezondheid en veiligheid is. En hoe belangrijk dus de mensen zijn die daarvoor zorgen.

 

Nou wil ik geen spelbreker zijn, zeker niet als bestuurder van een organisatie vol zorghelden, maar iedereen hoopt en werkt er naartoe dat deze pandemie onder controle komt en we weer wat normaler kunnen leven. Hoezeer ik mijn hart heb verpand aan ADL’ers, cliënten en de gezondheidszorg, ook ik hoop en gun iedereen andere tijden.

 

Dan dat één-na-laatste woord ‘anderhalve-meter-samenleving’. Wat betekent dat nou? 1,5 meter is de nieuwe BN-er (de Basale Norm). De BN-er waar we ons op richten, die we willen zijn. Die 1,5 meter geeft ons veiligheid en wordt het nieuwe uitgangspunt. Voor nu, voor de komende weken en ik voorspel voor de komende jaren. Wat betekent die BN-er voor de dienstverlening aan cliënten? Wat betekent het voor ons werk? We smachten allemaal naar ‘weer normaal’, maar het ‘nieuwe normaal’ zal niet hetzelfde zijn als het oude normaal’.

 

Op dit moment staan we nog in een crisisstand. We werken en leven bij de dag. Maar dat zal gelukkig veranderen. Langzaam starten we weer het normale op. Het nieuwe normaal. Een nieuw normaal waarin we dàt vasthouden wat we de afgelopen weken hebben uitgevonden, bedacht, gedaan en dat past in de ‘anderhalve-meter-samenleving’.

 

‘Maar wat is dat nieuwe normaal dan,’ hoor ik je denken. Dat verhaal gaan we de komende maanden samen schrijven. Laten we eens goed stilstaan bij wie de nieuwe BN-er is, wat die doet, hoe die leeft en hoe die werkt. In dat verhaal zit ons nieuwe normaal.