Door Frida de Lange (ADL-assistent)

 

Duurzaam inzetbaar!

 

Plak ergens het etiket ‘Duurzaam’ op en je bent serieus goed bezig!

In het verleden vooral een synoniem voor een beter klimaat, tegenwoordig een trend voor bijna alles.

Zelfs bij de bank krijg ik momenteel een duurzame snijplank cadeau als ik 2 verzekeringen afsluit. Het mes snijdt aan twee kanten zeg maar….

 

Zet achter duurzaam het woord ‘inzetbaar’ en het valt in de prijzen voor de ergste term binnen het kantoorjargon na ‘eigenaarschap nemen’ en ‘je rol pakken’.

Bedrijfjes die jouw organisatie hierbij ondersteunen ploppen als paddenstoelen uit de grond. De één zijn brood is de ander zijn dood luidt het gezegde maar concreet gezegd zorgt het vooral voor een lege portemonnee.

 

Ook Fokus werkt aan duurzame inzetbaarheid van zijn medewerkers. Meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Een nobel streven en ook hard nodig, maar hoe dan? Het ministerie van SZW heeft een aantal zaken benoemd welke als uitgangspunt kunnen dienen waaronder de fysieke belasting, gezondheid en vitaliteit en werkend leren.

Als project Pijnacker hebben we enthousiast deelgenomen aan de pilot. De ins en outs zal ik u besparen. Maar geloof mij genoeg punten om aan te werken, de één iets urgenter als de ander.

Een veiligheidsbril opzetten bij het schoonmaken van het toilet? Dat zie ik zo 1-2-3 nog niet gebeuren.

 

Als organisatie kun je natuurlijk alle handvatten aanreiken maar een betere (duurzame) wereld begint vooral bij jezelf!

Stel daarbij de vraag: Hoe gezond en fit ben ik nou eigenlijk echt?

Kijk ik naar mijzelf dan zie ik een bubbelende vetrol hier en daar (understatement) en na 5 trappen in de flat moet ik eerst even bijkomen voor ik bij een cliënt de deurbel indruk.

Inmiddels heb ik ‘eigenaarschap’ genomen, de stoute sportschoenen aangetrokken en ben met een frisse tegenzin richting sportschool ‘gerold’.

De intake was een bevestiging van zaken die ik natuurlijk allang wist. Oeps!! toch confronterend: Te zwaar, BMI te hoog, spiermassa te klein en qua vochtbalans nogal uitgedroogd.

 

Dus voor mij deze zomer geen mensen kijken vanaf een gezellig terrasje maar medestumpers begluren vanaf de crosstrainer. En ja inmiddels vind ik dat bijzonder leuk! Terwijl ik up en down hill sta te trappelen, denk ik oh… het kan echt nog erger! Ben een optimistisch type zeg maar! Naar spierbonken met een sixpack kijk ik uiteraard niet.

 

Dus aan alle collega’s en cliënten, tot mijn gewicht, BMI en spiermassa weer in orde zijn Fo(k)us ik mij even op het eigen welzijn! Daarna ben ik weer volledig (Duurzaam) inzetbaar. En dat zal snel zijn want ik ben bloed fanatiek! Hopelijk zonder blessures dat dan weer wel.