Door: Frida de Lange (ADL-assistent)
 

Nachtzuster

 

‘Waarom hebben Nacho chips altijd de vorm van een driehoekje?’ of ‘Wat is de reden dat ijsklontjes sneller bevriezen met warm water?’

In het radioprogramma ‘Nachtzuster’ kunnen luisteraars vragen stellen waar ze klaarblijkelijk altijd al een antwoord op wilden hebben.

Uitgezonden in de nacht van vrijdag op zaterdag onder de bezielende leiding van presentatrice Astrid de Jong kan men reageren op al deze vragen.

 

Nu hebben Nacho chips niet mijn voorkeur binnen het snack assortiment en ijsblokjes koop ik kant-en-klaar bij de supermarkt.

Daarnaast lig ik om deze tijd steevast op één oor. Maar voor wie werkt of niet kan slapen is dit programma een prima alternatief om de tijd te doden.

Is de populariteit van het programma te danken aan deze vragen en antwoorden? Of is het louter leedvermaak? Ik moet het antwoord schuldig blijven maar neig naar het laatste.

 

Waar gaat deze blog naar toe vraag u zich nu af?

Nou ik ga het u vertellen: Richting Nachtdienst!

 

Uiteraard heeft Fokus geen ‘nachtzusters’ of ‘broeders’, maar we verlenen wel 24 uur per dag, 7 dagen per week assistentie en daar horen de nachtelijke uurtjes ook bij.

Ik ben niet dol op nachtdiensten en dan druk ik mij nog gematigd uit. Eerlijk gezegd gruwel ik ervan! De nacht zelf is niet het probleem maar de ‘day after’ wel. Mijn biologische klok raakt dusdanig van slag dat ik daarna nog enige dagen met watten in mijn hoofd rondloop. Ben ik na een nachtdienst dan eindelijk onder zeil vindt mijn hond het rond 10.00 uur wel weer mooi geweest.

 

De voordelen van nachtdiensten: geen file, lekker in je eentje en geen gedoe, minder druk, 8 uurs diensten en niet onbelangrijk onregelmatigheidstoeslag kunnen mij dan ook echt niet overtuigen. De nadelen zijn algemeen bekend maar die zal ik hier uiteraard niet benoemen want ik wil onder geen beding slapende honden wakker maken.

 

Gelukkig zijn er collega’s die hier heel anders overdenken en die niet moeten denken aan het idee van een dagdienst. Dankzij deze collega’s zijn mijn nachtdiensten de afgelopen 5 jaar op een hand misschien twee te tellen. En dat wil ik ook graag zo houden. Zolang de voor- en tegenstanders binnen een team in balans zijn, ben ik super blij en gaan ze stil aan mij voorbij.

 

Dus aan alle ‘nachtzusters/broeders’ werkzaam bij Fokus die eenzaam in het holst van de nacht op hun dienstfiets de wijk intrekken om ADL-assistentie te verlenen, hierbij mijn persoonlijke ‘HULDE’. Wat ben ik blij dat jullie de voordelen van een nachtdienst wel omarmen. Maar pas goed op jezelf en word vooral niet ziek. Want van een open nachtdienst krijg ik de zenuwen.

 

Toch nog nieuwsgierig geworden naar de antwoorden op de vragen waarom ‘zijn nacho chips driehoekig’ en de reden dat ‘ijs sneller bevriest met warm water’?

Beluister ze terug op radio NPO1: Nachtzuster.

Net als ik …gewoon lekker overdag! Want slapen doen de meeste mensen s ’nachts.