Door: Frida de Lange (ADL-assistent)

 

Welkom

 

Ah daar ben je, wat fijn dat je er bent!

Helaas is de realiteit: 'Hey, waar ben je?'

 

Het bovenstaande is zo’n beetje de gang van zaken op ons project. Net als veel Fokusprojecten en andere zorgorganisaties kampen wij met onderbezetting. Noem dit gerust een understatement, want concreet betekent dit dat wij momenteel een derde deel van het team missen.

 

Het zal niemand zijn ontgaan dat het groeiende personeelstekort in de zorg een hot item is. Vooral het negatieve imago dat aan de zorg kleeft, wordt breed uitgemeten in de media. Gevolg is dat mensen niet bepaald in de rij staan om aan het werk te gaan in deze sector, laat staan bij het relatief onbekende Fokus.

 

Vertel mensen dat je in de zorg werkt en je wordt meewarig aangekeken: ‘Ach, dat is toch heel zwaar en vooral heel erg onderbetaald?' Steevast gevolgd door: 'Fokus wat is dat?' Zelf ben ik min of meer toevallig de zorg ingerold en zie mezelf niet bepaald als een Florence Nightingale. Eerlijk gezegd zag ik het als een tijdelijke oplossing na een ontslag in crisistijd. Inmiddels heb ik mijn eerste jubileum gevierd en ik kan volmondig zeggen: ja, de zorg past bij mij.

 

Het voordeel van Fokus is dat je zonder zorgopleiding aan de slag kunt, en een interne opleiding volgt. Ons team is dan ook heel divers qua achtergrond en opleidingsniveau. Alle takken van sport zijn aanwezig, van ex- financiële toppers, universitaire bollebozen en creatievelingen. Met allemaal een ding gemeen: Ja, ik kies nu voor de zorg. Wanneer je na een interne opleiding - die bestaat uit lesdagen en niet uit leerjaren - de smaak te pakken hebt, bestaat de mogelijkheid een opleiding MBO Helpende niveau 2 en/of Verzorgende IG niveau 3 te volgen.

 

Maar hoe leuk ik het werk ook vind, we hebben wel dringend behoefte aan nieuwe collega’s! Gelukkig gloort er hoop aan de horizon.

 

Zo timmert landelijk de overheid aan de weg met een pakket aan maatregelen. Speerpunten zijn: meer kiezen voor de zorg, beter leren in de zorg en in mijn ogen de belangrijkste: anders werken in de zorg. Een Fokusbaan laat zich nou eenmaal lastig combineren met een andere flexibele deeltijdbaan. Zeg nou zelf: Wie kan rondkomen van een contract voor 70 uur in de maand?

 

Daarnaast is Fokus bezig met een inhaalslag om bij het publiek bekend te worden en levert actief een bijdrage aan de publiekscampagne 'Ik zorg'. Benieuwd hoe dat er uitziet? Kijk hier.

 

Op projectniveau zijn we onlangs gestart met een lokaal charmeoffensief. In meerdere huis-aan-huisbladen is een interview met een cliënt en een ADL-assistent geplaatst. Tevens hebben we een wervingsbijeenkomst georganiseerd. Geloof het of niet, de opkomst was grandioos en we kijken terug op een geslaagde middag. We kunnen met trots zeggen dat er genoeg gegadigden zijn voor de functie van ADL-assistent bij Fokus.

 

Rest mij nog een ding te zeggen: Hallo? Ben jij klaar voor een baan bij Fokus, waar dan ook in het land? Wees welkom en oh ja … wij wassen ook billen, dat je daar niet van schrikt. Dat dit niet de reden is dat je vertrekt voor je goed en wel begonnen bent.

 

#Fokuswonen #ikzorg #vacature #personeelstekort