10 februari 2012

Officiële opening Fokuswoningen door staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten

 

Vrijdag 10 februari verrichtte staatssecretaris Marlies van Veldhuijzen van Zanten (VWS) in de Jopenkerk in Haarlem de officiële openingshandeling van de zestien Fokuswoningen in de Raaks. Een uniek samenwerkingsproject van het Sint Jacobs Godshuis, woningbouwcorporatie Ymere, Fokus en ‘t WEB.

 

Dit project is het 96ste Fokusproject en het eerste dat tot stand is gekomen met een omvangrijke particuliere investering. En dat in hartje binnenstad van Haarlem. Bij de zestien Fokusappartementen hoort een ADL-post waar 24 uur per dag, zeven dagen per week assistenten aanwezig zijn die met één druk op de knop oproepbaar zijn voor de bewoners van de Fokuswoningen.

 

Feestelijke opening

Een grote groep mensen bestaande uit bewoners, bouwers, Fokusmedewerkers, ADL-assistenten, ambtenaren, leden van het college van B&W van Haarlem en bestuurders toostten in de Jopenkerk op het heugelijke feit dat de Fokuswoningen in gebruik zijn genomen. Herman Moné van het Sint Jacobs Godshuis was spreekstalmeester en gaf als eerste het woord aan Roel Steenbeek, voorzitter raad van bestuur Ymere. De heer Steenbeek: “Dit Fokusproject draagt bij aan ons ideaal van de ongedeelde stad, waar kopers, huurder, starters, senioren, maar ook mensen met een handicap kunnen wonen. We hoefden er dan ook niet lang over na te denken toen we benaderd werden om te participeren in dit project.” Na deze woorden was het de beurt aan Arnold van Bijl, regiomanager Fokus: “Ik ben zeer verheugd met dit project omdat het niet vaak voor komt dat we een Fokusproject midden in de stad hebben en hier zitten we in hartje Haarlem. In deze woningen hebben onze cliënten eigen regie en een zelfstandig leven in de prachtige binnenstad van Haarlem. Daar ben ik trots op.”
 

Staatssecretaris

Alvorens de staatssecretaris haar toespraak hield kreeg ze een boekje uitgereikt over het Fokusproject. Een handzaam boekje met daarin uitleg over wat Fokuswoningen zijn, hoe het project tot stand is gekomen en interviews met architect Joop Slangen en drie cliënten. De staatssecretaris vertelde een pelgrimsverhaal waarbij een pelgrim in Noord-Frankrijk verschillende mensen ontmoet, van een glazenblazer tot een schoonmaakster, die gezamenlijk werken aan een mooie kathedraal. Zij zag hierin een parallel met de verschillende rollen die de partijen hebben gespeeld in de totstandkoming van dit Fokusproject en na veel gezwoeg gezamenlijk tot een mooi resultaat zijn gekomen.

 

Toost

Na de toespraak van de staatssecretaris werd een kort filmpje getoond van Fokuscliënt David van Haard. In het filmpje, met een voice over van Fons Hoenderdos directeur van ’t WEB, is te zien hoe een Fokuswoning er uit ziet en hoe cliënten een oproep doen aan de ADL-post als ze hulp nodig hebben. De heer van Haard had namelijk hulp nodig bij het openen van een Champagnefles en het aantrekken van zijn jas om naar de Jopenkerk te gaan. Vervolgens verscheen hij in zijn rolstoel voor de staatssecretaris en de bestuurders om hen een glaasje Champagne aan te bieden. Gezamenlijk met alle aanwezigen is toen getoost op de officiële opening van de zestien Fokuswoningen. Na de toost ging de staatssecretaris een kijkje nemen in het Fokusproject.
 

Unieke samenwerking

Fokus maakt gewoon wonen met een ernstige lichamelijke handicap mogelijk. Maar dit kan Fokus niet zonder partners. Het project was nooit van de grond gekomen zonder de financiering van het Sint Jacobs Godshuis voor de ADL-post en negen Fokuswoningen en woningbouwcorporatie Ymere voor zeven Fokuswoningen. Daarnaast heeft ’t WEB als belangenbehartiger van lichamelijk gehandicapten in de regio Zuid-Kennemerland een belangrijke rol gespeeld in de samenwerking met de gemeente en de ervaringsdeskundigen.

 

 

Meer nieuws