Op dit moment (7 juni 2022 geldt het volgende:
Vanaf heden is het niet langer verplicht om bij alle dienstverlening aan de cliënt een mondkapje te dragen. Hierop is een aantal uitzonderingen, waarbij er dus nog wel een mondkapje gedragen moet worden:
1. Indien je een positief geteste huisgenoot hebt of in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest, en zelf geen klachten hebt, draag je conform de richtlijnen wel een mondkapje tijdens het werk en laat je je bovendien testen. Check de hiervoor niet gewijzigde richtlijnen in de stappenplannen.
2. Bij alle assistentie rondom ademhalingsondersteuning blijft conform de reguliere hygiënerichtlijnen het dragen van een mondkapje verplicht. Dit staat los van het coronavirus. Zie ook de hygiënerichtlijnen van Fokus.
3. Indien de cliënt wil dat er tijdens de assistentieverlening een mondkapje wordt gedragen, dan doen de ADL’ers dat. Zie ook hieronder.
4. Indien de medewerker zelf wil blijven werken met een mondkapje, dan is dat toegestaan.
Ad 3 en 4) In de aangepaste RIVM-richtlijnen wordt geadviseerd de wens van de cliënt bij het al dan niet dragen van een mondkapje mee te nemen. Dit betekent dat als een cliënt graag wil dat de medewerkers van Fokus bij de dienstverlening toch preventief een chirurgisch mondkapje blijven dragen, de ADL’ers dit zullen blijven doen. Als cliënt kunt u zelf het beste afwegen of dat in uw geval op dit moment in de pandemie verstandig is, bijvoorbeeld als u een auto-immuunziekte hebt. Andersom geldt dit ook; indien je als medewerker zelf liever nog wel werkt met een chirurgisch mondkapje, dan is dat uiteraard toegestaan. In deze beide gevallen vragen we wederzijds begrip van medewerker en cliënt. We willen de ADL-teams vragen om onderling goed te communiceren indien een cliënt graag wil dat medewerkers een mondkapje dragen.