Vanaf 22 december 2022 geldt het volgende:
Het is voor ADL-assistenten vanaf heden - 22 december 2022 - niet langer nodig om altijd preventief een mondkapje te dragen tijdens alle dienstverlening. In welke gevallen je nog wel een mondkapje draagt staat hieronder.
Je draagt nog WEL een mondkapje in de volgende situaties:
- Als je klachten hebt die kunnen wijzen op corona of een ander virus, zoals verkoudheid en hoesten. Bij klachten doe je altijd een zelftest. Ook bij een negatieve test draag je een chirurgisch mondkapje (minimaal type 2R). Je draagt het mondkapje zowel tijdens de dienstverlening als in de ADL-eenheid.
- als je een positief geteste huisgenoot hebt of in nauw contact met iemand met corona bent geweest, draag je gedurende tien dagen een chirurgisch mondkapje. Ook als je geen klachten hebt en zelf negatief test. Je draagt het mondkapje zowel tijdens de dienstverlening als in de ADL-eenheid.
- Als de cliënt graag wil dat je preventief (uit voorzorg) een mondkapje draagt, draag je een chirurgisch mondkapje.
- Als je zelf liever wel een mondkapje op hebt, mag dat uiteraard ook (chirurgisch mondkapje).
- Als een cliënt corona heeft, gelden de aanvullende richtlijnen en draag je aanvullende persoons beschermende middelen, waaronder een FFP2-mondkapje.
- Indien er sprake is van een uitbraak (meerdere besmettingen) op het project dragen alle ADL-assistenten preventief een mondkapje.
- Uiteraard draag je ook een mondkapje als dat volgens de normale hygiënerichtlijnen moet. Dat is bijvoorbeeld het geval bij handelingen rondom ademhalingsondersteuning.