Door: Frida de Lange (ADL-assistent)

 

Dr. Google!!

 

Verpleegkundige handelingen zijn onderdeel van de werkzaamheden van de ADL-assistent. Denk hierbij aan het aanreiken van medicatie, het aantrekken van steunkousen of het uitvoeren van voorbehouden handelingen zoals katheteriseren en injecteren.

Fokus noemt dit ‘Eenvoudige Verpleegtechnische Assistentie’ afgekort EVA.

Al dekt het woord ‘eenvoudig’ niet altijd de lading, Eigen regie van de cliënt versus wet en regelgeving maakt sommige zaken soms best wel ingewikkeld.

 

Zelf ben ik nogal hypochondrisch van aard, een erfelijke belasting van vaderskant.

Omdat ik de deur van de huisarts niet platloop en liever ‘lijdt onder het lijden dat men vreest’ heb ik een neus ontwikkeld voor het opsporen van medische informatie op internet.

 

Op Google is veel informatie te vinden over lichamelijke verschijnselen en symptomen waar je liever niet mee in aanraking komt. Als tegenhanger van al deze informatie staan talrijke artikelen waarom je juist niet moet googelen op bijvoorbeeld een steek in je teen of één of ander hoofdpijntje. Deze bijdragen komen vooral van (huis)artsen en specialisten die tot waanzin worden gedreven (ook een leuke google search) door het Dr. Googlesyndroom en het er maar druk mee hebben.

 

Maar toch durf ik volmondig te zeggen: JA… Dr. Google is mijn beste vriend. Het enige wat ik hoef te doen is een symptoom invoeren en Dr. Google toont mij direct een lijst van kwalen waar ik voor in aanmerking kom. En ik kan u verzekeren, er gaat een wereld voor mij open. Alhoewel het geschetste toekomstbeeld inderdaad vaak niet erg hoopvol is.

 

De ‘EVA’ heeft een aparte werkgroep binnen het zelforganiserende team en wordt daarbij ondersteund door een coach. En uitgerekend deze ‘hypochondrische IK’ zit in de EVA-werkgroep. Waarom vraagt u zich af? Ik moet het antwoord schuldig blijven, maar hypochondrie in combinatie met de EVA-werkgroep blijkt toch een prima match.

 

Als EVA-werkgroep lid, geef ik instructie aan collega’s over de minder risicovolle EVA-handelingen zoals, het op de juiste manier aantrekken van de steunkous.

Om blessures te voorkomen, dien je gebruik te maken van een hulpmiddel. Hier wordt niet altijd de noodzaak van ingezien, zonder werkt namelijk sneller. Dat vingers en handen daardoor eerder verslijten ziet men vaak over het hoofd. Omdat ik gemerkt heb dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, maak ik dan ook graag gebruik van de Dr. Google om collega’s te overtuigen deze toch te gebruiken.

 

Minder ziekteverzuim bij collega’s is ook voor cliënten een pluspunt. Het team blijft stabiel en minder inzet van uitzendkrachten.

 

Dus ik hoop dat mijn aanleg tot ziektefobie een positieve bijdrage levert aan het welzijn van zowel cliënt als collega. Maar ik wil nog wel even wijzen op het volgende: Bent u ook zo iemand die op internet zoekt naar mogelijke symptomen en ziektebeelden? Ik raad het ten strengste af, laat dat maar aan de hypochondrische specialist over. Ondergetekende dus…