ADL-assistent

Wil jij het voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maken dat ze in alle vrijheid een gewoon leven kunnen leiden? Dan is de functie van ADL-assistent bij Fokus wellicht iets voor jou! Als ADL-assistent assisteer je mensen met een fysieke beperking bij hun algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) in hun eigen, aangepaste woning, welke ze huren van een woningcorporatie. Deze woningen hebben meestal drie of vier kamers, zodat cliënten er ook met partner, gezin of huisdier kunnen wonen. Het bijzondere van ons concept is dat de cliënt de ADL-assistentie 24 uur per dag en zeven dagen per week kan oproepen, op het moment dat hij of zij dat wil.

 

Als ADL-assistent werk je vanuit een nabij de woningen gelegen ADL-eenheid (hulppost) . Deze ruimte vormt samen met 12 tot 20 aangepaste woningen het Fokusproject. De ADL-eenheid is door middel van een alarm-intercomsysteem verbonden met de woningen van de cliënten. Via dit systeem roepen onze cliënten assistentie op. Dat kunnen ze doen wanneer het hun uitkomt, en dat 24 uur per dag en zeven dagen per week. Samen met gemiddeld 20-30 andere ADL-assistenten vorm je het ADL-team van jouw Fokusproject. Het ADL-team is zelforganiserend, dat wil zeggen dat de dagelijkse gang van zaken, het roosteren, het contact met cliënten et cetera door het team zelf wordt geregeld. Per vijf tot zes Fokusprojecten is er één manager ADL-assistentie, die op afstand de rol van leidinggevende vervuld.

 

De functie ADL-assistent

Als ADL-assistent zorg jij er mede voor dat mensen met een fysieke beperking de kans krijgen om een zo normaal mogelijk leven te leiden, in hun eigen tempo en op hun manier. Assistentie verleen je alleen als er om wordt gevraagd, anders niet. De cliënt bepaalt wanneer, waarbij en hoe de assistentie wordt verleend. Fokus laat zich niet in met de leefwijze, privacy en keuzes van de cliënt en biedt daarbij dan ook geen begeleiding.

 

‘Mijn eigen programma loslaten en de handen op de rug houden totdat de cliënt het vraagt was best moeilijk in het begin. Ik heb 21 jaar in een bejaardenhuis gewerkt, dan ben je wat anders gewend. Maar voor de cliënt is het zó fijn om zelf te kunnen zeggen wanneer en hoe hij geholpen wil worden. Dat betekent heel veel voor iemands eigenwaarde.’

 

Doordat de assistentieverlening op aanwijzing plaatsvindt, is het belangrijk om goed te kunnen communiceren en te luisteren. Deze vaardigheden zijn net zo belangrijk als het hebben van kennis over de praktische uitvoering van het werk.

 

De werkzaamheden bestaan onder andere uit:

  • Ondersteuning bij eten en drinken en diverse hand-en-spandiensten.
  • Assistentie bij bijvoorbeeld wassen, toiletgang, aan- of uitkleden en/of verplaatsingen.
  • Eenvoudige verpleegtechnische assistentie (EVA), bijvoorbeeld ondersteuning bij uitscheiding, sondevoeding en beademingszorg.

 

‘Wat ik zo leuk vind aan dit werk, is dat je het niet alleen, maar samen met de cliënt doet. Natuurlijk, de cliënt geeft aanwijzingen en jij voert uit, maar je doet alles in overleg. Zo zorg je er steeds samen voor dat je per handeling de beste manier van handelen uitvindt. Dat verschilt per cliënt, want iedereen is anders en wil iets anders. Dat samenspel vind ik prachtig.’

 

ADL-assistent worden

Onze ervaring leert dat opleiding, leeftijd en werkervaring niet doorslaggevend zijn in het succesvol uitvoeren van de functie. Er werken mensen bij ons met de meest uiteenlopende achtergronden. Doordat wij iedereen intern opleiden tot ADL-assistent, is het hebben van een achtergrond in de zorg geen vereiste voor de functie. Wil je meer weten over de interne opleiding, klik hier.

 

Belangrijke kernwaarden voor de functie:

  • Kunnen werken volgens het Fokusconcept: De cliënt bepaalt altijd het tempo en de volgorde van de assistentie. Dat is de kern van ons werk. De cliënt heeft de regie. Je hebt geduld en kan jouw eigen opvattingen over hoe het zou moeten loslaten.
  • Grenzen stellen: Het feit dat de cliënt bepaalt, betekent niet dat je maar willoos te doen hebt wat hij/zij van je vraagt. jij ook jouw eigen grenzen stellen. Niemand is erbij gebaat dat jij dingen doet die jouw gezondheid kunnen schaden, zoals bijvoorbeeld zwaarder tillen dan verantwoord is. Doordat jij duidelijke grenzen kan stellen, waak je niet alleen over jouw eigen belang, maar ook over die van cliënten en collega’s.
  • Inlevingsvermogen: Om het werk goed te kunnen uitvoeren, moet jij je goed kunnen verplaatsen in de positie van iemand met een fysieke beperking.
  • Sociale vaardigheden: Je werkt met mensen en dat gaat per definitie gepaard met emoties. Jij bent sociaal vaardig en kan goed met allerlei typen mensen overweg. Je kan goed luisteren en duidelijk communiceren.

 

‘Wat je moet hebben om dit werk te kunnen doen, kun je eigenlijk niet aanleren. Inlevingsvermogen, geduld. En je moet vooral jezelf kunnen en durven zijn. Ik pas me aan op de situatie, maar in de kern blijf ik wie ik ben.’